Minecraft Nedir?
Minecraft, “Bigger Than Earth” (Dünyadan daha büyük) sloganıyla dikkat çeken ve bu sloganın hakkını veren legovari bir tasarım oyunudur. Oyun, ilk bakışta berbat grafikleriyle dikkat çekiyor. Yalnız bu berbat grafiklere aldanmamanızı tavsiye ederim ki haritasının sonu olmayan mühendislik harikası bir oyun için çok iyi bile denilebilir. Oyun kısaca, doğadaki madenleri kullanarak yapılar inşa etmenize, ve geceleri peydah olan yaratıklarla mücadele etmenizi sağlıyor. Oyunda hayal gücünüze bağlı olarak ev, saray, gökdelen, şato, köy, kasaba, kısaca aklınıza ne gelirse yaratabiliyorsunuz, sınır yok!
Aşağıdaki video’da aşmış bir arkadaş Starship Enterprise’ı inşâ etmiş. Benzer videolardan oyunda neler yapabileceğinizi görebilmeniz mümkün.
Minecraft Nasıl Oynanır?
Oyuna ilk girdiğinizde kendinizi eliniz ve sandığınız boş, doğa ile iç içe ve yalnız başına bulacaksınız, multiplayer seçeneğinde arkadaşlarınız ile oynamıyorsanız tabi. Öncelikli olarak yapmanız gereken ağaç kesmek olacak. Elinizi çabuk tutup, gece olmadan 3-5 tane ağacı kesip düşen kutuları toplayın. Boş eliniz ile kırabileceğiniz en güçlü materyal ağaçtır. Zaten kesemeseydiniz oyun ilerlemeyecekti. Ağaçtan düşen hammaddeyi kalasa çevirip kazma, kürek, keser gibi el aletleri yapmalıyız. Bu işleme Crafting deniyor. Ve oyunun kilit noktası crafting’tir bana göre. Aşağıda açıklayalım.
Minecraft Crafting Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Yukarıda bahsettiğim gibi oyunun kilit noktası Crafting işlemidir. Çünkü kazıp, kesip topladığımız tüm materyalleri bu işlem sayesinde ya dönüştürürüz, ya başka bir materyal ile birleştirerek farklı bir materyal oluştururuz. Kısaca ne lazımsa onu bu işlem sayesinde yaparız. Örneğin meşale yapmak için kömür ve ağaç sapı kullanırız. Kömürü direk ham madde olarak kullanırken ağaç sapı 2 aşamadan geçmiştir. Önce ağacı kestik, çıkan ham maddeyi kalas yaptık, kalastan da sap yaptık. Bu sap oyunda en çok ihtiyacımız olan materyellarden biri olup, meşale, kazma, kılıç, keser, merdiven vs. yapmak için kullanılır. Herneyse fazla uzatmadan ilk aşamada nasıl el aleti yapacağınızı anlatalım.
Crafting işlemi 2 şekilde de yapılabiliyor. Birincisi en basit ve kısıtlı olarak bir kaç materyal üretmek için kullanacağımız Innventory denilen, E’ye basıldığında açılan sandığımızdaki 2×2 kareli bölümdür. Bize asıl lazım olan ve materyallerin %99’unu oluşturan 3X3 lük “Crafting Table” Yani Crafting masasıdır. Bunu da üzerimizdeki Crafting bölümü’ne (E tuşu ile açılan) 4 kutuya da 1 er tane “Wooden Plank” (Kalas) oluşturarak yaparız. Kalas için de yine aynı bölümde kestiğiniz ağaçtan topladığınız ham madde ağacı tek kareye koyarak üretebilirsiniz. Aşağıda izlemeniz gereken yolu resimli olarak görebilirsiniz.
Öncelikle bahsettiğim Inventory üzerindeki Crafting bölümü;
Bu da masa üretip, detaylı item üretmek için kullanacağınız kısım. Crafting Table;
Şimdi aşama aşama taş, altın, kömür, kristal vb. madenleri kazabilmemiz için kazma (Pickaxe) yapalım.
Önce topladığımız ağacı, kalasa çeviriyoruz.
(3X3 ya da 2X2 olması önemli değil, 1 kareye koyup sağda çıkan materyali alın.)
Crafting Table yapımı:
(Bu da aynı şekilde 2X2 de de yapılabilir. Masayı aldıktan sonra en alttaki satırdan birine koyup, mouse’un sağ tuşu ile yere koyun ve içini yine sağ tık ile açın.)
Kazma için sap yapımı;
Ve son olarak sap ile ucunda kullanıcağımız materyali birleştiriyoruz. Bu yeni başladıysanız kalas olur. Yani tahtadan bir kazmanız olacak. Tabi bu kazma ile kaya toplayıp kayadan kazma yapabilirsiniz.
Sapın ucundaki materyal önemlidir. Ağaç çok yavaş keserken çok çabuk kırılır. En güçlüsü olan kristali uzun süre kullanabilirsiniz. Iron Ingot diye geçen Demirin işlenmiş halini, fırında kömür ile işleyerek üretebilirsiniz.
Sıralaması ve kullanımları şu şekildedir;
- Ağaç – 60 kullanım
- Kaya – 132 kullanım
- Demir – 251 kullanım
- Altın – 33 kullanım
- Kristal – 1562 kullanım
Burada dikkati çeken Altın oluyor. Altın çok hızlı kazabilse de 33 kullanımda yok olduğundan tavsiye etmiyorum. Kristal bulabilirseniz en hızlısı ve en uzun süre dayanan materyaldir. Zamanla oynadıkça bunları daha da idrak edeceksiniz.
Diğer Crafting işlemleri şu şekildedir.
Basit gereçler;
(Ağaçtan kalas yapımı)
(Kalastan sap yapımı)
(Kömür ve sap birleştirelerek meşale yapımı)
(Crafting Table yapımı)
(Fırın yapımı. Fırında et pişirip karnınızı doyurabilir, kömür ve kum’u birleştirerek cam üretebilirsiniz.)
(Sandık yapımı. Bildiğimiz, fazlalık itemleri depolayabileceğimiz sandık.)
(TNT Block yapımı. Kum ve Sulphur kullanılır.)
(Tuğla yapımı.Clay Bricks kullanılır.)
(Kütüphane yapımı. 3 Kitap 6 kalas kullanılır.)
(Kapı yapımı. Demirden ya da ağaçtan üretebilirsiniz.)
El aletleri;
(Kazma yapımı. Aşama aşama yukarıda anlatmıştık.)
(Kürek yapımı. Kürek ile toprak, kum gibi maddeleri çok hızlı kazabilirsiniz.)
(Keser yapımı. Keser ile ağaçları hızlı şekilde kesebilirsiniz.)
(Kova yapımı. Kova ile su taşıyıp lavları söndürebilir ve dekor objesi olarak kullanabilirsiniz.)
(Ateş yakmak için kullanılır)
(Olta yapımı. Balık tutmak için kullanılır. Örümcek yaratıkları öldürüp S şeklindeki itemden temin edebilirsiniz. Diğer üçü de sap zaten.)
(Pusula yapımı. Spawn noktasını işaret eder. Kullanışlı bir alettir.)
(Kılıç yapımı. Canavarları öldürürken işinize yarayacaktır.)
(Yay yapımı. S şeklindeki materyaller örümceklerden düşer. Yay’a ek olarak ok yapmalısınız.)
(Ok yapımı.)
Zırh Yapımı;
(Başlık zırhı.)
(Gövde zırhı.)
(Pantolon zırh.)
( Ayaklık zırh.)
Kısaca sık kullanılan materyaller bunlardır. Daha fazlasını; http://www.minecraftwiki.net/wiki/Crafting adresinde bulabilirsiniz.
Bazı MineCraft Yapılarını aşağıdaki fotoğraflardan ve videolardan görebilirsiniz.
Titanic Videosu;
MineCraft Taç Mahal;
MineCraft Futbol Sahası – Stadyum;
MineCraft Eyfel Kulesi;
Evet bundan sonrası tamamen size ve oyunun sınırsızlığına kalmış. İstediğinizi üretebilirsiniz.
Yorum bırakarak yardım isterseniz elimden geldiğince yardımcı olurum. Keyifli oyunlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder